Reklama
 
Blog | David Sojka

Hašení požáru. Zase…

Dostat se z krize, to je váš úkol. Znovu.

Sčítání volebních hlasů se blíží ke konci a mnoho lidí doufá, že jeho výsledek jim přinese pocit úlevy ve formě změny. Největší šance na premiéra má (kromě toho současného) lídr SPOLU Petr Fiala. Pokud se v čele vedení státu usadí právě předseda ODS, tak při bližším pohledu na věc by jeden mohl říct, že historie má tendenci se opakovat.

Bude to brzy dva roky, co nás zastihla nečekaná krize. Pomineme to, že ještě před vypuknutím pandemie naše hospodářství začalo vykazovat symptomy přehřátí ekonomiky (které by se velmi rychle pravděpodobně proměnily v záporná čísla ekonomického růstu), i když se i v této době díky nízkým úrokovým sazbám do ekonomiky dostalo velké množství nových peněz, které se v průběhu koronakrize ještě umocnilo. Kromě vyšší inflace, která nejspíše do konce roku poroste ještě výš (a tímhle rokem její růst rozhodně nekončí), způsobenou neuvěřitelným objemem nových peněz (pro představu – za týden covidové krize se vytisklo tolik peněz jako za celou finanční krizi 2008-2009), nás ještě tíží (a tížit teprve bude) i nedostatek v dodavatelských řetězcích. Nejviditelnější je nedostatek čipů, který omezuje v dnešním IT-světě téměř vše; především tedy výrobu automobilů. Škoda Auto už oznámila omezení či úplné zastavení výroby ke konci roku (a Škodovka tvoří 5% českého HDP, 10% exportu a je na ni navázáno tisíce dalších pracovních míst u subdodavatelů).

Přestože současné vedení státu (zosobněné Andrejem Babišem) tuto krizi samo nezpůsobilo, mnoho lidí vinu může připisovat právě vládě. Pokud v tomto rozhořčení Andreje Babiše lidé vymění za Petra Fialu, bude středopravicovou vládu čekat podobné období, jakému čelila vládní garnitura po finanční krizi, kdy si i tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek vysloužil pověst, jakou má. Tehdy měl kabinet za úkol vyrovnat se s krizí, hasit požár, který podědil od levicové vlády. Nespokojenost s úpornými opatřeními koneckonců stvořila i Andreje Babiše a jeho hnutí ANO právě s rétorikou „Kalousek vám nic nedal“.

A právě podobný vzorec se může opakovat i tyto volby, pokud do Strakovy akademie usednou „tradiční politické strany“ od středu napravo. Od líbivé politiky se přejde k pragmatické a ta v těžkých časech není vůbec populární. Případná vláda Petra Fialy si musí dát velký pozor, aby si v očích veřejnosti neudělala podobný obrázek, jako vláda před deseti lety; a aby to nemělo za důsledek návrat Andreje Babiše, nebo stvoření nějakého nového všemohoucího spasitele, který za nás vše vyřeší…

Reklama